ABBA

Členové skupiny ABBA

ABBA jsou:
· Agnetha Fältskog
· Björn Ulvaeus
· Benny Andersson
· Anni-Frid (Frida) Lyngstad
· Stikkan (Stig) Anderson (manažer)

Agnetha Fältskog

Agnetha Ase Fältskog se narodila v Jonkopingu v jižním Švédsku 5. dubna 1950. Poprvé se představila ve svých šesti letech na vánočním večírku pro starší lidi, který organizoval její otec. Kolem 15 let již Agnetha, která zbožňovala Connie Francese, pravidelně zpívala s taneční skupinou a někdy i na koncertech jiných skupin jako hostující hvězda.
Pak v roce 1967 poslal Littleru Gerhardovi hledajícímu nové talenty jeden jeho vzdálený příbuzný pásku s nahrávkou Agnethy. Littlera Gerharda páska zaujala, a proto požádal 17letou Agnethu o celou audio pásku s více jejími písničkami.
Nahrávka obsahovala píseň nazvanou I Was So In Love, která byla roku 1968 největším hitem ve Švédsku a která jí zajistila uzavření smlouvy se společností CBS-Cupol (trvající až do roku 1975, od kdy se Agnetha objevuje s laskavým svolením CBS-Cupol na několika prvních albech skupiny ABBA). Takto začala kariéra Agnethy. Její písně byly hity po celé období konce 60. let a začátku 70. let. V roce 1970 hostovala ve Švédské televizní show a dalším hostem byl právě Björn Ulvaeus...

Björn Ulvaeus

Björn Christian Ulvaeus se narodil v Gothenburgu 25. dubna 1945. O 6 let později se přestěhoval do Vasterviku. Ve svých 11 letech začal hrát na svoji první kytaru a během školních let si se třemi spolužáky založil svou první skupinu - West Bay Singers. Společně si najali Volvo a cestovali po Evropě.
Po návrtu jejich skupina upoutala pozornost Bengta Bernhaga - partnera Stiga Andersona v Polar Music. Podepsali pracovní smlouvu a v roce 1964, když se po ukončení svých zkoušek stali profesionáli, si změnili jméno na Hootenanny Singers.
Po dva roky měli stálý úspěch až do roku 1966, kdy úřady ztratily trpělivost a oni museli nastoupit vojenskou službu. To nebylo překážkou jejich úspěchu, neboť jim bylo umožněno odejít a pokračovat ve své kariéře. Po skončení vojenské služby roku 1967 tři členové skupiny odešli studovat na Gothenburgskou universitu, Björn volil studium na Stockholmské universitě. Tehdy se spřátelil s Benny Anderssonem, se kterým se poprvé setkal v roce 1966. Spolu pak začali psát písničky pro Bennyho Hep Stars a později (v letech 1969-1972) společně vystupovali pod jménem Benny & Björn.

Benny Andersson

Goran Bror 'Benny' Andersson se narodil ve Stockholmu 16. prosince 1946. Svůj první nástroj dostal v šesti letech, a tak začala jeho láska k hudbě. V roce 1964 se přidal ke skupině Hep Stars, kteřá se stala švédským ekvivalentem The Beatles. Pak v roce 1965 přišel úspěch s písní A Tribute to Buddy Holly.
V tomtéž roce Benny začal psát pro skupinu písničky, které se ohromně prodávaly a Hep Stars prodali tisíce a tisíce nahrávek. To však je nezabránilo ztrátě většiny jejich peněz kvůli neúspěšnému filmovému projektu, neúspěšné produkční společnosti (zvané Hep House, cf. Apple Corps) a kvůli Švédskému vnitrozemskému finančnímu úřadu, který zatížil skupinu daní ve výši 100 000. Benny poté v roce 1969 opustil Hep Stars a v tomtéž roce se setkal v rozhlasové show s nějakou Anni-Frid Lyngstad.

Anni-Frid Lyngstad

Anni-Frid Synni Lyngstad, narozená v Narviku v Norsku 15. listopadu 1945, prožila snad jedny z nejsmutnějších začátků svého života než kdokoli jiný angažovaný ve skupině ABBA. To protože byla dcerou německého vojáka, za což (díky okupaci Norska za 2. světové války) její matka, Synni Lyngstad, sklidila mnoho posměchu a pohrdání. Lidé v její vesnici na ni plivali a pokřikovali nadávky, protože chodila s německým vojákem, se kterým měla dítě. I proto Synni zemřela velmi předčasně, ve svých 21 letech.
Fridina babička roku 1947 vzala Fridu do Švédska a byla to ona, kdo ji přivedl ke zpívání. Poprvé zpívala na veřejnosti v 10 letech na večírku Červeného kříže a od 13 let zpívala profesionálně s taneční skupinou v restauraci v Eskilstuně, přestože musela lhát o svém věku - řekla, že jí je 16!
Poté začala zpívat s velkou skupinou vedenou Bengtem Sardlindem a zamilovala se do jiného člena skupiny, Ragnara Frederikssona, který s ní založil skupinu Ann-Frid 4. Vzali se a měli dvě děti - Hanse a Liselotte. Avšak ona stále nebyla spokojená, pročež se účastnila mnoha místních talentových konkursů až vyhrála. To ji vedlo k účasti na soutěži talentů v SVT's Hyland's Corner. Opět vyhrála a podepsala smlouvu s EMI.
Navzdory tomu stále neměla mnoho úspěchů, dokud roku 1969 nepotkala Bennyho Anderssona, který se stal jak jejím snoubencem, tak i producentem! Její první hity přišly v roce 1971 a měla dokonce sólový úspěch během několika prvních let, když už zpívala se skupinou ABBA (podobně jako Agnetha).

Stikkan 'Stig' Anderson (manažer)

Stig Anderson se narodil 25. ledna 1931 v malé vesničce poblíž Gotherburgu. Ačkoliv se zajímal o hudbu, stal se učitelem. Během té doby však nezanechal svých zájmů a pokračoval s psaním písní. Od 50. let je začali nahrávat různí umělci. Pak v roce 1959 přišel jeho první skandinávský největší hit Är Du Kär I Mig Ännu Klas-Göran? (Are you still in love with me Klas-Göran?).
V roce 1963 založil svou vlastní hudební skupinu Union Songs. Pak společně s Bengtem Bernhagem (který objevil West Bay Singers a stal se blízkým přítelem Björna; ale zemřel tentýž den co se Björn oženil s Agnethou) v roce 1964 založili Polar Music AB. Oba se stali blízkými přáteli Björna, pročež Stig roku 1971 požádl Björna o převzetí místa po Bengtovi, který zemřel. Jednalo se o místo vedoucího skladatele v Polar Music. Björn řekl, že by to udělal pouze tehdy, pokud by sdílel funkci s Bennym, a tak se také stalo. Od té doby pokračoval jako vlastní člen skupiny ABBA a napsal mnoho textů pro jejich první světoznámé hity (až po píseň The Name Of The Game). Avšak uprostřed 80. let byl vztah mezi skupinou a Stigem velmi napjatý díky finančním nepravidelnostem. Od té doby se formálně se skupinou ABBA nestýká a jeho vztah k ní se rozplynul.

 

Maturita.cz - referát (verze pro snadný tisk)
http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=5389