Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Dánsko

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Dánsko

Je považováno za útulný a spokojený stát, zemi, ležící na Jutském poloostrově, kde lidé žijí dlouho a šťastně. Nachází se na severu Evropy, se slavnou historií a vlastí Vikingů, válečníků a mořeplavců.
Dánsko leží v mírném pásu, má chladné léto a mírnou, deštivou zimu. Dánové říkají, že mají dvě roční období – bílou zimu a zelenou zimu.
Je to rovinatá země obklopená mořem, průlivy a zálivy. Nejvyšší horou je bud Ejer Bavnehoj, nebo Yding Skovhoj.Jediná suchozemská hranice leží na jihu, kde odděluje Šlesvicko dánské od Šlesvicka německého. Jutský poloostrov odděluje Severní moře od klidnějšího vnitrozemského moře Baltského. Proto jsou západní a východní břehy poloostrova odlišné. Západní pobřeží, do kterého naráží bouřlivé Severní moře, je písčité. Často se tam objevují mělká lagunová jezera. Za písečnými pláněmi se nacházejí rašeliniště a vřesoviště. Vzdálenějším pásem od moře jsou řídké borové lesy. Východní pobřeží Dánska je kopcovitá krajina s pečlivě obdělávanými poli, březovými, borovými a dubovými lesy. Půda je hlinitopísčitá a dává dobrou úrodu. V hlubokých zálivech na východě leží stará obchodní a přístavní města, největší z nichž jsou Arhus a Alborg. Severní Dánsko je vlastně ostrov, protože je odděleno od základního poloostrova složitým průlivem Limfjordem. Nejsevernější dánský mys Skagen je také hranicí mezi průlivy Skagerrak a Kattegat.
K malému Dánsku patří také Gronsko. Menší, ale nejhustěji osídlená část země leží v klidném Baltském moři mezi Jutským poloostrovem a Švédskem. Je to skupina 406 ostrovů a ostrůvků, z nichž 90 je osídleno. K největším patří: Sjaelland, Fyn, Lolland, Falster a Mon, pověstný svými křídovými útesy. Nejvzdálenější Bornholm, známý zříceninou Hammershus, se také liší povrchem od Dánska. Fyn, nazývaný zahradou Dánska s malebnými vesnicemi a rozkvetlými zahradami, leží nejblíže Jutskému poloostrovu. V největším městě ostrova se narodil světoznámý pohádkář Hans Christian Andersen. Podle motivu jedné z jeho pohádek byla zhotovena bronzová socha Malé mořské víly.
Na březích průlivu Oresund leží krásné hlavní město Dánska - Kodaň. Severně od Kodaně leží zámek Knorborg, na který William Shakespeare umístil děj slavné tragédie Hamlet.
Dánsko je zemědělský stát, obyvatelé chovají dobytek a pěstují trávu, ječmen, oves, cukrovku a krmnou řepu. Dánské zemědělství je velmi vyspělé. Zemědělská půda je považována za důležitý národní majetek. Zemědělci musejí studovat, aby získali zelenou maturitu, bez níž nemohou vlastnit farmu. Ačkoliv je Dánsko považováno za zemědělský stát, v zemědělství pracuje jen 6% obyvatel.
Převážná většina Dánů žije ve městech a pracuje v továrnách nebo ve službách. I přes omezený sortiment nerostných surovin prodává Dánsko velké množství průmyslových výrobků. Nejvíce peněz získávají z vývozu nábytku, kuchyňského náčiní, stříbrných předmětů a porcelánu. Dánsko má jednu z nejvyspělejších tržních ekonomik. Jistá truhlářská dílna vyvinula dětskou stavebnici Lego, která se dnes prodává po celém světě. Velice se zde rozvinul farmaceutický průmysl. Dánsko vyváží své výrobky nejvíce na: Blízký východ, Jihovýchodní Asie, Afriky a Jižní Ameriky.
Dánsko je jednou ze čtyř zemí Evropské unie, které se prozatím nepodílejí na společné měně Euro.
Šťastný život se odráží v krásné krajině, pozornost také upoutají kostely, pohledné zámky a kouzelné hrady. Města zdobí rozkvetlé parky a zahrady. Dánsko je bohaté všemi směry, prostě úžasná země!!!

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT