http://www.garbage.cz/index.php?stranka=info (Autor: Adam Vopicka, adam@garbage.cz)"> http://www.garbage.cz/index.php?stranka=info (Autor: Adam Vopicka, adam@garbage.cz)">
Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Garbage

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Garbage je americká darkpopová skupina. Jejími členy jsou: Shirley Manson , Butch Vig, Steve Marker a Duke Erikson .

Butch Vig začal po tom, co odešel z University of Wisconsin, hrát spolu s Dukem Eriksonem, Davem Bentonem a Joelem Tapperem ve skupině Spooner. V klubech kde čas od času vystupovali je poznal Steve Marker a posléze se k nim přidal jako zvukař.Později si se Stevem vzali půjčku od banky, koupil si za 5000 dolarů osmistopý magnetofon a pronajal si skladiště v Madisonu ve Wisconsinu, kde si pomocí krabic od vajec zařídil svoje provizorní studio. Ve studiu nejprve hrály místní punkové kapely a pokud nějaká nahrávání odřekla, pracovali Butch, Steve a Duke na svých vlastních nahrávkách. Později se stalo toto studio i přes poněkud mizerné technické podmínky známým (především díky tomu, že zde Nirvana nahrála své demonahrávky). Samotný Spooner (1978 - 1986) zde natočil tři alba, později se přetransformoval na First Person (1986 - 1989) a poté Firetown (1989 - 1993) a vydal další dvě. Butch, Duke a Steve však Firetown zrušili a začali pracovat na projektu, který dostal jméno Garbage. Prvními výtvory byly remixy pro Depeche Mode, Nine Inch Nails a House of Pain. V roce 1994 se rozhodli, že potřebují zpěvačku, a tak se ke skupině dostala Shirley Manson... V roce 1995 vyšlo jejich debutové album a skupina začala sbírat všemožná ocenění: v roce 1996 například vyhrála v kategorii Best Breakthrough Artist na MTV European Music Awards v Londýně a obrdžela tři nominace na cenu Grammy (dvakrát nejlepší rocková skladba a objev roku). Album obdrželo dvojplatinovou desku v Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandě, platinovou v USA a ve Velké Británii a zlatou ve Francii, Dánsku, Irsku a Singapůru. V následujícím roce se po celém světě prodalo přes 4 milióny kopií.Druhé album album vychází 11. května a po celém světě se dostává na čelní místa žebříčků prodejnost.Platinovým se toto album stalo v Kanadě, Singapuru, ve Velké Británii a na Novém Zélandě.

Garbage byli nominováni na několik cen včetně osmi nominací na MTV Video Music Awards a tří nominací na MTV European Music Award na nejlepší skupinu, Best Rock Act a nejlepší videoklip.20. května 1998 začalo celosvětové turné, které trvalo až do srpna 1999. Garbage na něm zavítali mimo jiných zemí po celém světě i do České republiky a to dne 20.5.1999,na zimní stadion Slavia. Po tomto turné se ještě Garbage vrátili do studia aby nahráli ústřední píseň k bondovce Jeden svět nestačí. Od dubna 2000 do dubna 2001 potom Garbage připravovali třetí album - BeautifulGarbage.Koncem roku 2001 Garbage vystupovali jako předkapela na americkém turné U2 a samostatně na malém klubovém turné v Evropě, na festivalu Big Day Out v Austrálii a v Japonsku. Samotné BeautifulGarbage Tour začalo 1. dubna 2002 ve Velké Británii. Po jeho skončení v červenci si Garbage dali krátkou pauzu a na začátku října jeli na dvouměsíční turné po Spojených státech.

Informace pochází z http://www.garbage.cz/index.php?stranka=info
(Autor: Adam Vopicka, adam@garbage.cz)

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT