Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Thajsko

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

THAJSKO /do roku 1939 SIAM/

Je stát v jihovýchodní Asii. Od Prahy je vzdáleno přes 8 000 km. Tuto vzdálenost letadlo zvládne za 10-12 hod. Podnebí je zde tropické monzunové, průměrné měsíční teploty se pohybují mezi 22-28 stupni Celsia.

Thajsko sousedí s Barmou, Laosem, Vietnamem a Malajsií. Jeho břehy omývá Jihočínské a Andamánské moře. Na severu a severozápadě jsou horská pásma, nejvyšší horou je Doi Inthanon, který se tyčí do výšky 2595 m n. m. Jižní část území zasahuje na Malajský poloostrov.

Thajsko má rozlohu přibližně: 513 000 km2, čímž je srovnatelné s Francií
Má 64 mil. obyvatel, což jsou převážně Thajci , ale žijí zde i Číňané a Malajci.
10 % obyvatelstva jsou analfabeti.
Hlavním městem je Bangkok, který má téměř 6 mil. obyvatel.
Úředním jazykem je thajština.


Zatímco Česko je republika,
Thajsko je království.

V čele státu stojí král, dnes král Rama IX. Trůn je dědičný po mužské linii 300 let vládnoucí dynastie Čakrí. Zákonodárným orgánem je Národní zákonodárné shromáždění, které se skládá z poslanecké sněmovny a Senátu. Státní uspořádání je nezávislá konstituční monarchie.

Zatímco u nás je většina obyvatelstva nevěřících či se hlásí ke katolické církvi, 95 % obyvatel Thajska jsou buddhisté. Koncentrace, skromné vystupování, nenásilnost, ale i klid a rozvážnost, to jsou typické buddhistické vlastnosti, které Thajci vyvinuli k dokonalosti. Možná i proto v posledních letech zažívá Thajsko turistický boom/rozvoj. V turistických průvodcích se mu říká „země úsměvů“. Ročně navštíví Thajsko přes 7 mil. turistů. Je zde nádherná krajina, přátelské obyvatelstvo, výtečná kuchyně, výborné nákupní možnosti, slunečné počasí, čisté moře.

Více než polovina obyvatel se živí žemědělstvím, významný je i rybolov. Pěstuje se rýže (které je Thajsko 6. největším světovým producentem), kukuřice a tropické ovoce, sója. Těží se tu dřevo, cín, zinek olovo, ropa a zemní plyn. Průmysl strojírenský, hutnický, elektrotechnický, potravinářský, textilní, chemický a petrochemický. Je tu hustá dopravní síť. Bangkok je i hlavním přístavem země.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT