Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Rasismus

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

R a s i s m u s

Spočívá v přesvědčení o nerovnosti lidských plemen, vzniklém záměnou rasy za národní etnikum nebo kulturním společenstvím v domněnce, že méněcenné rasy hubí vyšší svou mravní zkažeností. Politická ideologie, která se snaží legitimizovat biologické rozdíly mezi lidmi, tyto nerovnosti přenáší do společenské oblasti. Na základě pseudovědeckých poznatků dělí lidi na vyšší a nižší. Diskriminace se projevuje v několika oblastech-

1. Právní-nerovnost před zákonem (Norimberské rasové zákony)
2. Politické-nemají volební právo
3.Ekonomické-menší platy za stejnou práci
4.Společenské-předsudky
5.Kulturní-nepřítomnost práva vzdělávání v mateřském jazyce

Jedním z nejvýznamnějších teoretiků rasismu byl Francouz Gobineau, hierarchicky rozlišil bílou, žlutou a černou rasu. Dalším tvůrcem rasové teorie byl Angličan Chamberlain-bastardizace ras, biologicky hodnotnější rasy.
Mezi rasistické a nacionalistické teorie patří i sociální darwinismus. Jedná se o aplikaci Darwinova principu evolučního vývoje na společnost. Podle něho ve společnosti stejně jako v přírodě probíhá vývoj selektivně na základě přirozeného výběru. Jeho stoupenci tvrdí, že se mají označit ti slabší a vývoj urychlit tím, že se slabší vyhubí.
Oficiálně byl rasismus odsouzen až r. 1951-byl vydám dokument UNESCO, který potvrzoval, že všichni lidé patří k druhu homo sapiens a pocházejí ze stejného předka.. Výrazně pozitivní úlohu v boji proti rasismu má OSN, která na 20. Zasedání Valného shromáždění OSN v roce 1965 přijala Úmluvu o odstranění všech forem rasové diskriminace. 21.březen ( výroční den brutálního zásahu jihoafrické policie proti demonstraci Afričanů v SHARPEVILLE v roce 1960 ) je v souladu s rozhodnutím Valného shromáždění OSN každoročně připomínán jako Mezinárodní den boje za odstranění rasové diskriminace.


Některé formy rasismu:
-antisemitismus-za druhé světové války v nacistickém Německu. Byly schváleny tzv. Norimberské zákony, které zakazovaly míšení a sexuální styky s židovským obyvatelstvem. V konečném důsledku znamenaly holocaust-vyvraždění 6 milionů Židů.
-apartheid-v JAR po 2. svět. válce. Hovoří o oddělení ras. Od 90. letech postupně odbouráván.

Boj proti rasismu-Martin Luther King, Nelson Mandela.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT