Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Bangladéš

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Bangladéš
Stát vznikl v roce 1971 osamostatněním bývalého východního Pákistánu.Již od počátku byla tato země nestabilní, s častými vojenskými převraty. Roku 1991 se konaly první svobodné volby a od roku 1995 opozice bojkotuje činnost parlamentu. Bangladéš je členem OSN a Commonwealth. V počtu obyvatel:125 149 tisíc se staví na 9. místo ve světě. I přes malou rozlohu 143 998 km, je na 1 km soustředěno téměř 870 obyvatel. Úředním jazykem je bengálština, mluví se zde také anglicky, hindsky a urdsky. Muslimů je v zemi 85 % obyvatel, hinduismus vyznává jen 13,5 %. Bangladéš se rozkládá v nížinách při dolním toku řeky Brahmaputry a v deltovitém ústí Gangy do Bengálského zálivu. Na souši je obklopen územím Indie, jihovýchodně sousedí 280 km s Barmou. V důsledku letních záplav vodní toky často mění svá koryta, což znesnadňuje jejich usplavnění. Ve východní části státu je nejdůležitější řekou Karnaphulí, na níž je vybudovaná stejnojmenná přehrada s elektrárnou. Delta Gangy je plošně nejvvětší deltou světa s úrodnou půdou a močálovitou džunglí, ležící ve výšce 10-20 m n.m.Jen na severovýchodě zasahují do Bangladéše výběžky Asámských hor a na východe je Čítágáonská pahorkatina, jejíž vrchoky nepřesahují 1000 m.
Podnebí je příznačné horkým létem a mírnou zimou. Roční úhrn srážek činní na některých místech až 3000 mm, ale více než 3/4 tohoto množství spadne najednou v období montunových dešťů. V Bangladéši rostou všechny druhy tropických rostlin, lesy jsou zde rovníkového typu, tzn. vlhké, stálezelené. Původní tropická džungle zaujímá už jen necelých 10 % území. V oblastí Čítágáonských hor jsou lesy s opadavými listy-těží se zde týkové dřevo.Divoce zde žijí sloni, méně již tygři a leopardi, dále šakali, hyeny, medvědi, nosorožci, divocí buvoli, různé druhy antilop a jelenů. Je zde také mnoho hadů, mimojiné i kobry a hroznýši. Ve vodách jsou často k vidění i krokodýli a želvy.
Obyvatelstvo se živí ponejvíce zemědělstvím - pěstuje se rýže, cukrová třtina, juta, čaj bavlna a tabák. Významný je i chov dobytka a rybolov. Bohaté zásoby ropy a zemního plynu, rud nejsou dostatečně využívány. El. energie se vyrábi v tepelných elektrárnách a v hydroelektrárnách na řece Karnaphulí, rozvíjí se průmysl stavebních hmot, potravinářský , textilní a kožedělný průmysl.
3/4 dopravního systému státu tvoří vodní doprava, železnic je velmi málo. Hlavním městem je Dháka, nejdůležitějšími přístavy je Čítágona a Čelna, jsou určeny především pro vývoz juty, jut. výrobků, kůže a papíru. Asi 95 % obyvatelstva tvoří Bengálci, z nichž je stále ještě většina negramotných.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT