Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Whiskey

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Whiskey

Prvopočátek slova whiskey pochází z irských slov Uisce Beatha (iška báhá),což znamená živá voda.Postupně byl výraz poangličtěn,zpočátku na Uisce (iška),pak na Fuisce (fiška),až se nakonec ujal název whiskey.
Na rozdíl od skotské whiskey má irská v názvu navíc e.Píše se whiskey. Skutečnost,že irská whiskey má nejdelší tradici je nepochybná.
První zmínky o pálení whiskey pocházejí ze šestého století,kdy irští mniši při svých cestách do zemí Středního východu objevili alembik, destilační přístroj původně určený k výrobě parfémů.Našli pro něj lepší využití.Přejmenovali ho na pot still(periodický destilační kotel) a začali ho používat k destilaci ječmene a vody při výrobě whiskey.
Na konci osmnáctého století se whiskey v Irsku vyráběla asi ve dvou tisících palírnách.Centrem výroby se stal Dublin,hlavní město Irské republiky.Až do začátku tohoto století irská whiskey dominovala na trhu alkoholických nápojů a skotská byla považována za její mladší sestru.

POSTUP
Díky mírnému podnebí a čisté,nepoškozené přírodě bylo v Irsku vždy dost přírodních komponentů životně důležitých pro výrobu tohoto nápoje.Jde především o zlatý ječmen a čistou vodu.Tradice hraje při výrobě irské whiskey významnou roli a některé výrobní postupy jsou jedinečné.
Výroba irské whiskey má šest základních fází:mletí,pálení,kvašení, destilaci,zrání a stáčení do sudů a lahví.
Sladový a nesladový ječmen se nejdříve smíchají v drť nazvanou sladový šrot.Sladový ječmen se několik dní předtím nechá klíčit ve vlhkém prostředí.Když obsah cukru dosáhne maxima,ječmen se vysuší,aby se zabránilo dalšímu klíčení.Během sladování začne reagovat diastáza enzymů a přeměňuje škrob obsažený v ječmeni na zkvašené cukry,které po smíchání s kvasnicemi vytvářejí základ alkoholu.Množství alkoholu vzniklé sladováním je mnohem větší než z ječmene nesladovaného.

IRSKÁ A SKOTSKÁ
Mnoho lidí věří,že irská whiskey a skotská whisky se vyrábějí v podobných podmínkách.Shodným základem obou druhů je ječmen a voda.Ovšem slad pro irskou whiskey se suší v zavřené sušicí peci zvané kiln,zatímco ve Skotsku se slad suší nad otevřeným rašelinovým ohněm, čímž získává skotská whisky určitou kouřovou příchuť.
Sladový šrot se pak v kádích smísí s horkou vodou,diastáza rozloží škroby sladovaného i nesladovaného ječmene na cukry a získaná cukernatá tekutina – sladina – pokračuje z palírny do další fáze.
Do sladiny se přidají tekuté kvasnice smíchané s cukrem a začíná proces kvašení.Cukr se rozloží na etylalkohol a oxid uhličitý.Po kvašení je obsah alkoholu v získané tekutině asi 8,5%.

DESTILACE A ZRÁNÍ
Při destilaci,která je založena na tom,že alkohol má jiný bod varu než voda,se odděluje alkohol od vody.Irská whiskey se destiluje celkem třikrát,a to ve starých měděných kotlích.Žádná jiná whisky na světě se nedestiluje více než dvakrát.
Poté irská whiskey zraje v sudech z dubového dřeva,v nichž se předtím skladoval bourbon,sherry nebo portské,a to nejméně tři roky.To je v Irsku dáno zákonem.Některé značky zrají pět až sedm let,ty nejlepší dokonce let dvanáct.
Dubové sudy dodávají irské whiskey její nezaměnitelnou zlatavou barvu. Když je správně vyzrálá,stáčí se do dalších sudů,kde se mísí a spojují její různé druhy.Říká se tomu,že uzavírají sňatek.Pak teprve whiskey putuje do stáčecích závodů,kde je obsah alkoholu odpařením snížen o 40%.
Celý výrobní proces je sledován mistry lihovaru,kteří za kvalitu whiskey odpovídají.

JAMESON – IRISH WHISKEY
Nejprodávanější značkou irské whiskey ve světě je Jameson whiskey. Vyrábí se již přes 200 let.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT