Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Queen

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

1970 – 1971
ZAČÁTEK
Anglická "Královna" vznikla z rozpadlého souboru Smile, ve kterém působil kytarista Brian May a bubeník Roger Meddows Taylor. V dubnu 1970 nahradil zpěváka a baskytaristu Smile Jima Staffela zanzibarský rodák, zpěvák Freddie Mercury (nar. 5. 9. 1946; vl. jménem Farrokh, angl. Farookh/Frederic Bulsara), který si své umělecké jméno vybral podle mýtického božího posla (římský bůh obchodu a zisku). Koncem února 1971 trio doplnil baskytarista John Deacon. Pod názvem Queen kapela poprvé koncertovala v Londýně 19. února 1971.

1973 – 1974
QUEEN, QUEEN II.
Čtveřice se od počátku věnovala hlavně komponování a studiové práci. Na Mercuryho popud se kvartet začal oblékat do saténu a hedvábí. 13. července 1973 vyšlo debutové bezejmenné album, které zaujalo hlavně Mercuryho hlasem s nepřeslechnutelnými operními ambicemi a zvláštním zvukem speciálně vyrobené kytary z krbu Briana Maye. V březnu 1974 následovala LP deska Queen II, která v Británii dosáhla pátou pozici albového prodeje a v USA se umístila jako 43. V listopadu 1974 se již prodávalo další album Sheer Heart Attack, jenž se doma vyhouplo na druhou pozici. Na prvních albech kapela Queen upozorňovala své fanoušky nápisem "no synthesizers were used on this record" - na této nahrávce nebyly použity žádné syntezátory.

1975 – 1979
A NIGHT AT THE OPERA, A DAY ATTHE RACES, NEWS OF THE WORLD, JAZZ, LIVE KILLERS
21. listopadu 1975 kapela Queen vydala velmi ambiciózní album A Night at the Opera obsahující komerčně velice úspěšnou skladbu "Bohemian Rhapsody" spojující prvky rocku a opery. Neustálými playbacky bylo v tomto naprosto převratném hitu postupně navršeno 180 hlasů a znásobené kytarové party zastupovaly zvuk orchestru. Tento již 31. října 1975 vydaný singl, který měl dokonce obálku s obrázkem, což bylo v Británii poprvé, se od prosince usadil na devět týdnů na první příčce britského žebříčku. (Podruhé vyskočila tato nahrávka opět na samý vrchol britské hitparády v roce 1991 po smrti Mercuryho. Tentokrát byl však čistý výtěžek z prodeje věnován na výzkum AIDS). K tomuto úspěchu bezesporu přispělo reklamní filmové zpracování této šestiminutové odvážné kompozice, které bylo vlastně předzvěstí videoklipu. 10. prosince 1976 vyšlo album A Day at the Races (názvy A Night At The Opera a A Day At The Races jsou vypůjčené ze dvou stejnojmenných filmů bratřů Marxů, kteří tím byli velmi potěšeni). Postupně pak byla vydána další alba: News of the World (říjen 1977), Jazz (listopad 1978) a živé dvojalbum Live Killers (červen 1979), na němž je velmi špatná kvalita zvuku a Roger Taylor o ní říká, že "tato deska do oficiální diskografie Queen nepatří".

1980 – 1985
THE GAME, FLASH GORDON, HOT SPACE, THE WORKS, GREATEST HITS
LIVE AID; 1985
Na samém počátku 80. let si extravagantní narcista, Freddie Mercury, jenž grandiózně střídal oblečky a chlapečky, přestal lakovat nehty na černo, oblékat se do saténu a nechal si narůst knírek a stal s tak zastáncem "clone stylu" (v této době nejrozšířenější styl homosexuálů- knírek, nakrátko střižené vlsy, přiléhavá trička a džíny). 30. června 1980 vyšlo LP The Game jenž se stalo první americkou albovou jedničkou. Následovaly další desky: Flash Gordon (hudba k "dětskému" filmu, prosinec 1980), Hot Space (květen 1982), The Works (únor 1984). Z různých výběrových alb skupiny Queen se fantasticky prodávala především kompilace Greatest Hits (listopad 1981). V součtu za celá 80. léta se toto album umístilo na čtvrtém místě za Brothers in Arms od Dire Straits, a Bad a Thriller od Michaela Jacksona. Celkově je však album Greatest Hits od kvarteta Queen nejprodávanějším albem ve Velké Británii! Nejdůležitějším živým (i když jen dvacetiminutovým) vystoupením čtveřice Queen bylo účinkování v rámci největšího rockového představení té doby, londýnského koncertu Live Aid, který byl přímo 13. července 1985 přenášen dvanácti satelity pro 1,6 miliard obyvatel. Výtěžek tohoto projektu, který se současně konal i ve Philadelpii a jenž sledovaly téměř dvě miliardy diváku ze sto sedmdesáti zemí byl věnován hladovějícím v Etiopii. Kvartet Queen svým vynikajícím živým vystoupením naprosto zastínil Paula McCartneyho, Eltona Johna, Davida Bowieho, U2, Dire Straits, The Who, Phila Collinse, Erica Claptona, Madonnu, Micka Jaggera, Stinga a další megahvězdy. Účasti na této charitativní akci si kapela Queen konečně vylepšila dosti pošramocenou pověst "chamtivců" ochotných hrát za peníze kdekoliv a "výstředníku" pořádajících "sexuální orgie na ztřeštěných večírcích. Freddie Mercury, jehož nevyhraněná sexualita byla častým námětem kritiky i drbů nabízel tou dobou svoji chlupatou hruď například v nesnesitelně lascivním leopardím oblečku či jen ve kšandách, pózoval v japonském kimonu nebo královském hermelínovém plášti."

1986 - 1991
A KIND OF MAGIC, LIVE MAGIC, THE MIRACLE, INNUENDO
Po albech A Kind of Magic (hudba k filmu Highlander; červen 1986), Live Magic (koncertní záznam, prosinec 1986), The Miracle (květen 1989), Queen at the Beeb (archivní nahrávky ze studia BBC natočené v roce 1973; prosinec 1989) se už začalo veřejně spekulovat o Freddieho podivném zdravotním stavu. Přesto již velmi vyzáblý a zesláblý Freddie Mercury dokázal se skupinou natočit ještě album Innuendo (únor 1991), které obsadilo třicátou příčku v USA a první stupeň v Británii. Titulní skladba jako první v kariéře kapely vyskočila přímo na číslo 1. britské hitparády. Například megahit "Bohemian Rhapsody" vstoupil do žebříčku jen jako number 47, skladba "Radio Ga Ga" jako 2. a "I Want It All" jako č. 3.

24. 11. 1991
1992 - 1995
VZPOMÍNKA VE WEMBLEY, MADE IN HEAVEN
24. listopadu 1991 byla kolem sedmé hodiny večer ukončená společná kariéra čtyřčlenné "královny", smrtí virem HIV nakaženého Freddie Mercuryho. Pohřeb na který byli pozváni jen ti nejbližší se konal 27. listopadu 1991 v krematoriu West London. O velikonočním pondělí 20. dubna 1992 pak byl na stadiónu Wembley uspořádán ceremoniál k uctění památky Freddie Mercuryho a zvýšení všeobecného povědomí o AIDS, jenž sledovala více než miliarda televizních diváků. Roku 1995 bylo vydáno poslední studiové album této čtveřice Made in Heaven, které obsahuje i několik vokálních záznamu natočených Mercurym před očekávanou smrtí. Za svoji velice úspěšnou kariéru skupina Queen mnohokrát bodovala ve světových singlových žebříčcích. Na pozice nejvyšší se ve Spojených státech a v Británii dostalo hned několik singlů: "Bohemian Rhapsody" (# 9 USA, # 1 GB, 1975; # 2 USA, # 1 GB, 1991), "Another One Bittes the Dust" (# 1 USA, # 7 GB; 1980), "Under Pressure" (s Davidem Bowiem, # 29 USA, # 1 GB; 1981) a "Innuendo" (# 1 GB; 1991). Nezapomenutelné jsou i světové evergreeny "We Are the Champions" (# 18 USA, # 2 GB; 1977), "Radio Ga-Ga" (# 16 USA; # 2 GB; 1984), "I Want to Break Free" (# 3 GB; 1984), "A Kind Of Magic" (# 3 GB; 1986) a "The Show Must Go On" (# 18 GB; 1991). Odborníci a fajnšmejkři však oceňují daleko značnější část tvorby této nezapomenutelné a nenapodobitelné rockové čtveřice, jenž prodala více než 100 miliónů kusů hudebních nosičů.

OŽIVENÍ
Brian May a Roger Taylor natočili s chlapeckou skupinou 5ive v polovině roku 2000 novou verzi skladby "We Will Rock You". Po sedmi letech se tak kapele Queen bez Freddie Mercuryho (společně s 5ive) podařilo opět propracovat na první místo britské singlové hitparády.
Zbývající členové kapely Queen pracovali čtyři roky na muzikálu, který se měl začít hrát koncem minulého roku v londýnském West Endu. Robbie Williams se dvěma členy Queen, kytaristou Brianem Mayem a bubeníkem Rogerem Taylorem nahrál novou verzi jejich hitu "We Are the Champions", který původně vyšel v roce 1977. Tato skladba je obsažena na soundtracku k filmu A Knight's Tale. Baskytarista John Deacon, který se po smrti Freddie Mercuryho raději nepodílí na "znovuoživení" legendární kapely považuje podobné aktivity za nesmyslné, protože podle něj nikdo Mercuryho nemůže nahradit.
Ribbie Williams vypůjčenou skladbu

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT