Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Montreal

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Montreal je druhým největším městem v Kanadě hned po Torontu. A po Paříži je druhým největším francouzsky mluvícím městem na světě.
Montreal zaujímá plochu více jak 160km 2 v provincii Quebec ve východní Kanadě. Počet obyvatel města přesahuje 1 000 000 lidi , počet obyvatelstva metropolitní oblasti činí přibližně 3,5 milionu.
Hlavním jazykem je francouzština (65%), další jazyk je angličtina (10%), zbytek je rozdělen mezi Italy, Němce, židy a Evropany z východní a střední Evropy.
Hlavní náboženství je římskokatolické . Všechny ukazatele jsou dvojjazyčné (francouzština / angličtina). Existuje zde vzdělávací systém – francouzský pro římské katolíky a anglický pro protestanty.
Hlavním jazykem obchodu vždy byla a bude angličtina.

Poloha
Nachází se na ostrově Montreal Island- největší z ostrovů na řece Svatého Vavřince. Středu města vévodí hora Mont- Royal ( město bylo podle ní pojmenováno) – sopečný pahorek který sahá do výše 232m.
Podnebí – dlouhé studené zimy (průměrná teplota v lednu 9°C) ve kterých napadne průměrně 254mm sněhových srážek, ale od listopadu do dubna bývá město pokryto až 3m sněhu.
Průměrná teplota v červnu je asi 22°C a hodně prší.
Prvním Evropanem který stanul na místě dnešního Montreálu, byl francouzský mořeplavec Jacques Cartier (1535)
Dne 18. května 1642 založili Jeane Mance a Paul de Chomedey, Sieur de Maisonneuve, misijní stanici pojmenovanou Ville-Marie Colony . Postavili domy, kapli , nemocnici a vše obklopili hradbou z kůlů proti útokům Indiánů.

Zrození města
V roce 1644 udělil francouzský král Ludvík XIV. osadě městská práva. Skutečný rozvoj města začal až na počátku 18. století .
V roce 1760 dobyli Montreal Britové, když porazili Francouze a o tři roky později oficiálně převzali Francouzskou kolonii Nouvelle-France. Britové udělili Montrealu městský status v roce 1792 a Montreal byl od roku 1844 do roku 1849 hlavním městem Kanady. V roce 1867 se utvořily Kanadské provincie a Montreal měl v tu dobu kolem 100 000 obyvatel. Do roku 1900 vzrostl na 270 000.

Olympijské hry
V druhé polovině dvacátého století byl Montreal pořadatelem dvou velkých událostí. V roce 1967 se zde konala světová výstava Expo‘67¨na oslavu stoletého výročí Kanadské nezávislosti. A v roce 1967 byl Montreal dějištěm letních olympijských her.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT