Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Norsko

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Na mapě světa se Norské království nachází vysoko na severu. Většina norského území se nachází za polárním kruhem. Slovo NORGE znamená cesta na sever.
Norsko má dnes silně vyvinutou demokracii, je moderní průmyslovou zemí.
Obyvatelstvo
V Norsku žije více než 4 300 000 obyvatel. První obyvatelé dorazili na sever asi před 10 000 let – byli to lovci sobů. Zbytky původních obyvatel - Laponci - žijí hlavně na severu země. Dnes má Norsko nejnižší hustotu obyvatel v Evropě – 13 osob na kilometr čtvereční. Více než 3/4 obyvatel žijí do vzdálenost 16 km od pobřeží. Zajímavé je, že Norsko má jednu z nejvyšších průměrných délek života. Ženy se dožívají v průměru 80 let a muži 73 let. Norové o sobě rádi říkají, že jsou potomky Vikingů – známých objevitelů a skvělých námořníků, kteří žili v prvním tisíciletí našeho letopočtu. Dnes se většina obyvatel živí rybolovem nebo pracuje v průmyslu a obchodě. Norsko bylo ve své historii dlouho spojeno se Švédskem a Dánskem a bylo i pod Dánskou nadvládou. Společná historie se připomíná i tím, že všechny skandinávské státy mají podobné vlajky – s typickým křížem.

Rozloha, města, řeky, hory
Celková rozloha Norska je 387 000 km2. Leží na západní části Skandinávského poloostrova. Vzdálenost mezi nejjižnějším a nejsevernějším bodem norské pevniny je 1750 km. Norsku patří i řada ostrovů, největší z nich jsou Špicberky. Největší město je Oslo, které je i hlavním městem a sídlem krále, vlády a parlamentu. Oslo má přes 400 000 obyvatel. Druhé největší město je Bergen ( 230 000) obyvatel je významným rybářským přístavem. Vnitrozemí Norska je hornaté, nejvyšší hora je vysoká téměř 2 500 metrů. V severní části je v horách mnoho ledovců a celoroční pokrývka sněhu. Norské pobřeží je velice divoké a rozeklané. Hluboké, dlouhé a úzké zálivy se nazývají fjordy. Nejdelší fjord je zasahuje přes 160 km do vnitrozemí, příkré srázy dosahují často výšky až 1 000 metrů. Fjordy byly vytvořeny v dávné minulosti činností ledovců. Nejdelší norská řeka Glomma je dlouhá téměř 600 km. Norsko má velké zásoby sladké pitné vody – hlavně v horských jezerech. Voda z jezer také slouží pro výrobu elektrické energie ve vodních elektrárnách.


Příroda, podnebí
Západní – pobřežní část Norska má překvapivě mírné klima. Teploty zde jsou až o 25OC vyšší, než odpovídá zeměpisné šířce. Například v Bergenu jsou zimy mnohem mírnější než u nás – většinou prší. Důvodem je vliv teplých mořských proudů, které ohřívají větry vanoucí od moře na pevninu. Díky tomu se v Norsku může pěstovat i obilí a brambory. Ve vnitrozemí je ovšem zima velice krutá. Na sever od polárního kruhu v létě vůbec nezapadá Slunce, ale naopak uprostřed zimy vůbec nevychází – nastává polární noc. Norové jsou velice pyšní na svou přírodu a mají jedny z nejpřísnějších ekologických zákonů na světě. Přesto si může každý vyrazit na výlet a postavit stan nebo přenocovat kdekoli – jen nesmí přírodu znečišťovat.


Nerostné bohatství
Norsko má velice velké zásoby ropy a zemního plynu. Vzhledem k tomu, že ložiska leží v moři, provádí se těžba z ropných plošin. Jsou to ohromné ocelové konstrukce, které jsou zakotveny do mořského dna a ční vysoko nad hladinu. Dělníci na nich pracují i bydlí. Z těchto plošin se ropa dopravuje tankery ( velké lodi) nebo potrubím do rafinerií na pobřeží. Norsko také vyrábí velké množství elektrické energie. Jejím zdrojem jsou elektrárny, které využívají energii stovek vodopádů v norských horách. Díky tomu, je Norsko i první ve spotřebě elektrické energie – používá se například i pro vytápění rodinných domků, což pomáhá i ochraně přírody.

Zajímavosti

Mnoho Norů ještě dnes rádo vypráví historky o trollech – bájných skřítcích, kteří žili ( a možná ještě žijí) v horách. Jsou to v podstatě hodní tvorové, kteří pomáhají dobrým lidem, chrání přírodu a trestají zlé skutky. Jejich figurky patří k nejvyhledávanějším suvenýrům z Norska. Kromě toho se jako suvenýry prodávají i krásné vlněné svetry a rukavice. Další zajímavostí jsou například typická norská jídla – Norové většinou připravují jídla z ryb. Zajímavá je specialita z města Voss solená ovčí hlava vařená i s očima.
Mezi nejznámější Nory jistě patří král Harald a jeho žena královna Sonja. Známý polární cestovatel a objevitel jižního pólu Roald Amundsen byl také Nor.
V Oslu se každoročně udělují Nobelovy ceny. Norsko je i zemí sportovců – mezi nejpopulárnější patří běh a skoky na lyžích.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT