Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Ukrajina

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Když se řekne Ukrajina, mělo by se nám vybavit:
- země rovin, úrodné černozemě, evropská obilnice
- jeden z nejstarších slovanských států- Kyjevská Rus
- země černého uhlí, železné rudy a oceli
- Jalta, kde se rozhodlo o poválečném osudu Evropy
- Černobyl, jako místo největší jaderné katastrofy v dějinách

POLOHA:
Tato východoevropská země, na pobřeží Černého a Azovského moře, je po Rusku druhou největší zemí Evropy. Rozloha Ukrajiny činí 604 000 km2.
POVRCH:
Ukrajina je tvořena především rovinami (Východoevropská) a významnými nížinami (Dněperská a Černomořská), které jsou rozsáhle využívány pro zemědělství. Nejvyššími pohořími jsou Východní Karpaty a Krymské hory.
PODNEBÍ:
Podnebí je mírné kontinentální, kdy léta jsou teplá a zimy drsné. Na jihu v oblasti Černomoří je podnebí subtropické. Nejvíce srážak spadne v horách.
VODSTVO:
Hlavní říční tepnou je třetí největší evropská řeka Dněpr s délkou 2200 km. Další významné řeky jsou Pripjať, Desna, Dněstr a Jižní Bug. Význam pro vodohospodářství mají velké vodní nádrže na Dněpru.
OBYVATELSTVO:
Ukrajina je s 51 milióny obyvatel pátým nejlidnatějším státem Evropy. Pyšní se také počtem 87 mužů na 100 žen, což je nejnižší hodnota na světě. Ženská zaměstnanost je nejvyšší v Evropě, činí přes padesát procent. Ukrajina se též „pyšní“ největší úmrtností v Evropě a nízkou střední délkou života, přičemž ženy se dožívají o 12 let vyššího věku než muži. 70% obyvatel žije ve městech, nejvíce v hlavním městě Kyjevě (2.5 mil.). Dalším prvenstvím Ukrajiny je prakticky neexistující nezaměstnanost (0,4%).
HOSPODÁŘSTVÍ:
Ukrajina je země s velkým surovinovým bohatstvím. Velmi dobré přírodní předpoklady pro ekonomický rozvoj neodpovídají skutečnosti, neboť země se zmítá v hluboké hospodářské i sociální krizi. Za zmínku stojí obrovská inflace. 431% průměrné roční inflace cen je opět nejvyšší evropská hodnota. Do hospodářství výraznou měrou přispívají úrodné půdy (dříve „obilnice SSSR“). Hrubý domácí produkt činí 52,6 mil. USD s velmi nízkým podílem služeb. Ukrajina disponuje silnou armádou a jadernými zbraněmi.
NEROSTNÉ SUROVINY:
Světový význam mají zdroje manganové a železné rudy i koksovatelného uhlí. Ukrajina je spolu s Polskem největším evropským producentem černého uhlí. Těží se v Doněcké pánvi. V těžbě železné rudy je první v Evropě (Krivoj Rog) a v produkci manganové rudy je dokonce první na celém světě (Nikopol). Zemní plyn se těží na západě země.
PRÚMYSL:






Ukrajina se orientuje především ne těžká odvětví průmyslu, protože k tomu má doré zásoby surovin. Je největším producentem železa a oceli v Evropě s největší hutní základnou v Podněpří a Donbasu. Strojírenství je dosud zaměřeno na materiálově náročné výrobky (zařízení, stroje a zbraně): Kyjev, Dnětropetrovsk, Oděsa, Lugansk a Záporoží. Chemický průmysl se orientuje ne petrochemii a hnojiva, potravinářský na cukrovary a konzervárny.
Třetina elektřiny se vyrábí v jaderných elektrárnách, ale po čenobylské tragédii byl jaderný program pozastaven. Význam proto přebírají hlavně tepelné elektrárny v Donbasu a hydroelektrárny na Dněpru.
ZEMĚDĚLSTVÍ:
Podíl orné půdy patří opět k nejvyšším v Evropě (57%), což v minulosti tvořilo polovinu zemědělského potenciálu SSSR. Zemědělství je orientováno především na rostlinnou výrobu (obilniny), neboť se využívá úrodná stepní černozem. Pěstuje se pšenice, ječmen, kukuřice, cukrovka a slunečnice. V produkci pšenice, ječmene a cukrovky patří znovu k evropské špičce. Ze živočišné výroby se chová skot a prasata, důležitým zdrojem ryb, včetně jeseterů je Černé moře.
DOPRAVA:
Železniční a silniční síť je hustší pouze v průmyslových oblastech, i když Ukrajina má velmi výkonnou nákladní železniční dopravu. Vlakem se cestuje více než automobily, přepraví se nejvíce cestujících v Evropě. Důležitou vodní tepnou je Dněpr, při Černém moři jsou velké přístavy Oděsa a Sevastopol
KULTURA:
Původem Ukrajinci jsou bývalí sovětští státníci Nikita Chruščov a Leonid Brežněv. Z literatury je známým spisovatelem Ševčenko, ve filmu se proslavil herec a režisér Bondarčuk, jako konstruktér vrtulníku a obojživelných plavidel vynálezce Sikorsky.
Na sportovních kolbištích sklízí Ukrajina úspěchy především ve fotbale, atletice a gymnastice. Nejznámějším a nejlepším fotbalovým klubem východní Evropy je Dynamo Kyjev, jehož barvy hájili nejlepší ukrajinští fotbalisté minulosti i současnosti např.: Oleg Blochin, Sergej Rebrov nebo Andrej Ševčenko. Nejvýznamnější sportovní osobností je několikanásobný světový rekordman, mistr Evropy i světa tyčkař Sergej Bubka, který se i letos zúčastní olympijských her v Sydney.


PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT