Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Avignon

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

AVIGNON
Město leží na břehu řeky Rhôny. Pověst vypráví, že slavný avignonský most přes řeku Rhônu vznikl díky andělovi. Ten totiž oslovil mladého pastýře ovcí Bénézeta, odvedlo ho ke správnému místu u řeky a dal mu obrovskou sílu, s níž zdvihl kámen, „jaký by ani třicet mužů neuneslo“. Kámen se stal základem budoucího mostu.
Stavba mostu probíhala v letech 1777 – 1185. Měl 22 oblouků a byl pouze 4 pilíře. Most sloužil především k propojení obchodních center Itálie a Provence a dál i Francie, k cestám poutníků. I díky němu se ve středověku z Avignonu stalo významné město obchodu, kultury a víry.


 Na vápenné skále stojí Papežský palác, největší gotický palác v Evropě, postaven v roce 1336 – 1364. V Papežském paláci vládlo městu sedm papežů v pořadí Klement VI., Urban V. a Jiří XI., kteří z Avignonu učinili intelektuální centrum západního světa. Na nádvoří Pap. paláce se každoročně koná populární divadelní festival, jehož tradici založil v roce 1947 Jean Vilar Týdnem umění v Avignonu. Během července se uskuteční asi 350 různých představení, která navštíví téměř půl miliónů diváku. Mezi nejzajímavější místa v P. paláci patří kuchyň. Má 22 m vysoký komín a na grilu se mohlo najednou rožnit šest (!) krav.

Další zajímavost je, že v roce 1356 pobýval u papežů Karel IV., který má v Papežském paláci svoji sochu.

 V Avignonu je také univerzita (r. 1303 – 1791)
 Place de I’ Horloge, náměstí Orloje je centrum společenského života. Gotická hodinová věž městské radnice shlíží na kavárny a kolotoč z roku 1900.
 Rue des Teinturiers patří k nejkrásnějším ulicím města. Do 19. století se zde tisklo pestře vzorované kaliko zvané indiennes, které inspirovalo současné provensálské vzory.
 Malý palác ze 13. století, který se nachází severně od Papežského paláce byl rezidencí avignonského biskupa. Dnes je zde muzeum s expozicí románských a gotických skulptur, středověkých obrazů avignonské a italské školy (např. díla Botticelliho a Carpaccia)
 Rocher – des – Doms je skála, kde v prehistorických dobách keltsko - ligurské kmeny vybudovaly oppidum Avenio, základ budoucího města Avignonu.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT