Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Brazílie

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Je největší zemí Jižní Ameriky,podle rozlohy 5.(asi 8 512 000) a počtem obyvatel 6.(156,5 mil) největší zemí světa.Brazílii tvoří 2 velké geografické oblasti:Amazonská nížina s největším říčním systémem světa zaujímají sever a západ.Jihovýchod pak hustě obydlené plošiny Brazilské vysočiny.
Povrch-celé území je rovinaté se zaplavovanými oblastmi.Členitější povrch se vyskytuje jen na okrajích.Kostru tvoří nejmohutnější řeka světa Amazonka(6570km) a jejich asi tisíc přítoků.
Brazilskou vysočinu tvoří soustava rozsáhlých tabulovitých planin a vysočin.Jihozápad Brazílie je odvodňován řekou Paraná,která vytváří velkolepé nejvodnatější vodopády na světě.
Podnebí- je z velké části tropické,teplé a většinou vlhké,na jihu pak subtropické.
Rostlinstvo-asi 65% území pokrývají lesy.Tropické, deštné pralesy-„plíce planety“(ničení a kácení těchto pralesů) v povodí řeky Amazonky-nejbohatší flóra na světě.Pro suché severovýchodní oblasti jsou typické rozptýlené zakrslé dřeviny-caatinga.
Zvířena-v pralesích žijí četné druhy opic,hadů,žab i ptactva.V řekách jsou pak piraně a říční delfíni(inie).Dále pak kajmani,anakondy,pásovci,atd. Mimo jiné jiným savcům v brazilské savaně hrozí vyhubení.
Dějiny-první kdo vkročil na území Brazílie byli Portugalci.Zaměstnávali zde původní obyvatelstvo-indiány.Později je nahradili afričtí otroci.Poté byli Portugalci oslabováni Francouzi a Španěly.V roce 1822 nezávislost.Po 1.sv.v. období nepokojů.
Obyvatelstvo-rozsáhlá migrace a míšení lidí.Polovina Evropanů a pak míšenci. Ve městech žije asi 80% obyvatelstva.
Hospodářství-ohromné přírodní bohatství,ale nedostatek finančních zdrojů limituje jejich účinnější využití.Brazílie má největší dluhy světa.
Zemědělství-je soběstačná v produkci potravin.Většina orné a zemědělské půdy je u pobřeží a na jihu země.Hlavní plodinou je sója,cukr. třtina(největší svět. producent) a proslulá káva(největší svět. producent).Rio Grande do Sul s rozsáhlými pastvinami-chov skotu a vepřů(nejvyšší na světě).Vývoz vzácných druhů dřevin.Velký je také rybolov.
Průmysl-velké zásoby železné rudy(vývoz je největší na světě),těžba bauxitu,cínu,zlata,uranů a diamantů.Těžba surovin má katastrofální důsledky.Ničení rozsáhlé plochy lesů.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT