Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Neděle

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

NEDĚLE
(fejeton)

Bůh stvořil sedmý den kvůli odpočinku. Já ale pravidelně vstávám již v sedm ráno, abych po rychlém obléknutí a menší snídani, seděla v autě, jež uhání ven z města- typická neděle.
Celá naše početná rodina se po dlouhém týdnu objeví v nedaleké vesnici, kde stojí domek našich prarodičů. Hlavní náplní rána a dopoledne je manuální práce na nevelkém poli. Zatímco maminka s tetou od času snídaně už připravují oběd pro deset lidí našeho klanu, zbytek je pod babiččiným velením mučen s motykou, rýčem nebo kopáčem v ruce. Bohužel radost z hlíny, kterou oplývají především starší členové, nesdílím. Ale i přesto se zatnutými zuby snáším nástrahy přírody připravené žahavými kopřivami, škrábajícími větvičkami, zatoulaným hrabošem nebo krtkem. Naše veškerá pomocná technika se skrývá v malém, doma vyrobeném traktůrku. Ten již patří do rodiny, protože snad jako jediný pracuje rád a neodmlouvá.
Po několikahodinovém hrabání v půdě se odebereme domů. Čas odchodu nám určí zvon na kostelní věži, který kromě poledne ohlašuje i konec bohoslužby.
Dalším bodem je mačkanice v koupelně. Ta nás pobere dva, nanejvýš tři. Jenže každý, zmámen lákavou vůní linoucí se z trouby, se rychle hrne ke stolu, aby zabral nejvýhodnější místo a nejpohodlnější židli. Když všichni mají před sebou plný talíř, popřejeme si: „Dobrou chuť!“ Cinkání příborů doplňuje debata na různá aktuální témata. Já osobně se moc aktivně neprosazuji. Raději pozoruji diskuzi svého otce a strýce, kteří snad nikdy nemají stejný názor. Zatímco jídlo stydne, rodina se postupně dělí na tři tábory: přívržence otce, stoupence strýce a tiché pozorovatele, ke kterým obvykle patřím já, sestra, bratranec a sestřenice.
Až nekonečné dohadování babičku omrzí, začne sklízet ze stolu. To je impulz pro nás nejmladší nestraníky, abychom ji od této práce odehnali a vše uklidili sami. Ona se ale odstrčit nenechá a ráda nám pomůže. My však víme, že její aktivita není způsobena jen dobrou vůlí, kterou celý život oplývá, nýbrž nechce zůstat v obývacím pokoji, kde stále probíhá bouřlivá výměna názorů.
Když se kuchyně opět leskne čistotou, nastává čas popolední siesty, kterou provází aroma horké kávy nebo čaje. Na stole niky nechybí nakrájená a lehce pocukrovaná buchta. Také konverzace probíhá v jiném duchu. Témata: komu se kdo narodil, koho si která vzala a kolik obilí se letos urodilo, jsou mnohem zajímavější než politická situace naší země, která byla na programu při hlavním chodu oběda.
Odpoledne ještě společnými silami poklidíme a nakrmíme dobytek, posekáme trávník a zalijeme zahrádku. Kolem čtvrté hodiny je již slyšet startování motoru našeho a strýcova auta, ve kterých je naložena výslužka od oběda, vajíčka, nějaká zelenina a ovoce. Ještě za sebou zavřít vrata, zatroubit na rozloučenou a v domě je zase klid.
Ale ne nadlouho, protože za týden v neděli začne vše nanovo…


PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT